Какво значение имат авторските права

 

Както всеки българин знае през 1977г. песента „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска е включена в Златната плоча на Вояджър като музикално послание от Земята към далечния космос. Това е една от националните ни гордости в последните няколко десетилетия. 

Интересно е как точно се осъществява това. За да се включи песента в диска е необходимо да се поиска разрешение от носителите на правата върху нея. „Излел е Дельо хайдутин“ е българска фолклорна песен и като такава тя е изключена от обхвата на авторското право и може да бъде използвана и интерпретирана свободно. Изпълнението на Валя Балканска, обаче, поражда сродни на авторските права за самия изпълнител ( Балканска ) и за продуцента на първия запис на това изпълнение- Мартин Кьонинг. 
През 1968г. Марти Кьонинг пристига в България да направи запис на български фолклорни песни. В компилацията са включени няколко песни изпяти от Валя Балканска, за които тя дава разрешение за разпространение на Кьонинг. 
През 1975г. Алън Номакс от Тексас се обажда на Кьонинг с желанието да включи „Излел е Дельо хайдутин” в плочата на Вояджър, за което Кьонинг, като носител на правата, дава разрешение. Така част от българския фолклор обикаля космоса вече 38 години. 

Съдбата на The Beatles, обаче е по- различна. Екипът, който е работил по подбора на произведенията за плочата е имал голямото желание да бъде включена песен от творчеството на британската рок група. Четиримата музиканти веднага дават съгласието си. Проблемът е, че те са изпълнители, съответно притежават сродни на авторските права и за разпространението на песните си трябва да поискат разрешение от носителите на авторски права т.е. композиторът и текстописецът, които независимо от увещаванията отказват да дадат разрешение за включването на техни творби в космическият поздрав.

Bulgarian TOP

.: BGtop.net :. Топ класация на българските сайтове